A Stirling motor és a szállodaüzemeltetés

Hol kapcsolódhat a Stirling motor és egy nagy mennyiségű meleg víz előállítására kényszerülő ipari üzem, uszoda vagy wellness szálloda energia-megtakarítása?

Ahogy a kérdés feltevéséből is sejthető: a Stirling motor alkalmazásával, a fűtéskorszerűsítéssel jelentős mennyiségű energia-megtakarítás érhető el.

eset2

Mi a Stirling motor?

A Stirling motor – vagy más néven hőlégmotor – egy külső hőbevezetésű hőerőgép.

Mit jelent ez pontosan?

Hőforrása nem a hengerben elégő fűtőanyag, mint ahogy azt az Otto- és Diesel-motoroknál megszoktuk, vagy egy kazánnál megszokhattuk, hanem a motoron kívül van.

A Stirling motorban egy adott tömegű, a környezettől tömítésekkel elzárt gáz, esetünkben hélium van. A beáramló hő hőmérséklet-különbséget hoz létre a motor belsejében, tágulásra ösztönözve a benne lévő héliumot. Ez a dugattyú ismétlődő mozgását váltja ki, ezáltal termel hőt, és elektromos áramot. A gáz ciklikusan áramlik a fűtő és hűtő hőcserélők között. A gáz nem távozik a munkaütem után, hanem állandóan a motorban marad. Nincs szükség szelepekre sem, mint más motoroknál, és mivel hermetikusan zárt, nem igényel karbantartást.

Csak most olvas először a Stirling motorról?

Pedig régi találmány, de a tökéletesítése napjainkig tartott.

A Stirling motorhoz hasonló szerkezetekkel már az 1700-as években kísérleteztek, majd az 1800-as években a Stirling fivérek alkották meg.

Egy svéd hajóüzem például már a XX. század végén sikerrel alkalmazta tengeralattjárók meghajtásához, és napjainkban egy 19 km² területű napfényfarmon is Stirling motorokat működtetnek.

A Freenergy microCHP rendszer hőt és villamos energiát állít elő

A világújdonságnak számító, szabadalmaztatott, súrlódásmentes, szabaddugattyús Stirling motor segítségével hőt és elektromosságot állítunk elő.

A lakossági felhasználás kialakításán még dolgozunk –, de nagy mennyiségű meleg víz előállításánál már mindenképpen érdemes alkalmazni. Akkor működik a leghatékonyabban, ha folyamatosan működik. Egy nagyobb teljesítményű kazán esetében már jelentős megtakarítással számolhat.

A Freenergy microCHP rendszer, ha folyamatosan működik, akkor a meleg víz előállítása mellett 60.000 kWh/év elektromos energiát is termel. Így nem csak a meleg víz előállítását oldhatja meg vele hatékonyabban, de csökkentheti energia kiadásait is.

Milyen területeken lehetséges a Stirling motoros hő- és villamos energia előállítása a Freenergy microCHP rendszer segítségével? Kérjen tájékoztatót!

( Vegye fel velünk a kapcsolatot )