Vitathatatlan érvek egy karbantartást nem igénylő technológia – a Stirling motor – mellett:
A motornak kevesebb mozgó alkatrésze van, mint a hagyományos kinematikus Stirling motoroknak. Nincsenek közvetlen érintkezési pontok, amik elhasználódást okozhatnak, és kenést igényelne. Az első várható felülvizsgálat 60.000 óra működés után válik esedékessé, mivel maga a Stirling motor hermetikusan zárt, és nem igényel karbantartást.

A Freenergy micro CHP rendszer képes egy 50 kW-os napelem-rendszert kiváltani anélkül, hogy az épületek esztétikai látványát befolyásolná. Mindezt halkan, hatékonyan és ultra alacsony káros-anyag kibocsátás mellett.

Mivel a rendszernek saját vízköre van, ezért egy hőcserélővel és inverterrel bármilyen épületgépészeti rendszerhez könnyedén, azonnal illeszthető!

Stirling motor

A Stirling motort 200 éve, a tiszteletre méltó Robert Stirling fejlesztette ki, ám ez a 20. Század második feléig nem ért el jelentős technikai, kereskedelmi sikereket. Az elmúlt 50 év alatt e technológiára koncentrált megnövekedett figyelem vezetett a működési elvek, és támogató technológiák terén elért jelentős áttörésekhez.

A fő Stirling előny: Zárt ciklusú, külső égésű motor révén a hőforrás a motoron kívül található, ezért a motort nagy nyomás alatt lehet tartani. A Stirling motoroknak olyan regeneratív hőcserélője van, mely lehetővé teszi az általuk termelt hő egy részének újrahasznosítását. Lényegében ez az a tulajdonság, mely oly hatékonnyá teszi a Stirling motorokat. Mivel külső égésű motorról van szó, gyakorlatilag bármilyen üzemanyaggal működik.

Mostanáig a fő konstrukciós elv, amit használtak a kinematikus Stirling motor volt. Számos kísérletet tettek annak érdekében, hogy integrálják a motort, lévén, hogy kiválóan hasznosítható számos alkalmazásban, azonban a magas előállítási költségek, valamint a megbízhatósági problémák (tervezéséből fakadóan) megakadályozta abban, hogy nagyobb kereskedelmi sikereket érjen el. Ám az újabb verziók, kifejezetten az FPSE(Szabad Dugattyús Stirling Motor) –k rendelkeznek kiemelkedő előnyökkel.

Az FPSE a dugattyúk váltakozó irányú mozgását egyből elektromos energiává alakítja át egy lineáris generátor által a motor belsejébe. A csikorgó mechanizmust, és a feles energia kibocsátást kiküszöbölvén a kinematikus Stirling motorba illesztett nyél megoldást jelentett az olyan alapvető dolgokra, mint a kopás, tömítés, és a megbízhatóság. Az FPSE legszembetűnőbb előnyei a kiváló megbízhatóság, hosszabb élettartam, valamint a zéró karbantartás.

A hatékony Stirling technológia számára számos potenciális alkalmazási terület jelent meg az energiaellátáshoz kapcsolható szektorokat illetően.

Kombinált hő-és energiarendszerek

A kombinált hő-és energiarendszerek kiválóan helyt állnak a mai sztenderdeknek a hatékony Stirling technológia segítségével, mivel képesek az elektromos áram előállítása mellett keletkező hőt megtartani, ami normál esetben eltávozott volna.

Olaj és Gáz

Az olaj és gáz piacán a külső égésű motor példátlan előnyöket biztosít. Számos, egymással összeköttetésben lévő, karbantartást nem igénylő, földgázzal működő motorral ugyanis jelentős mértékben csökkenthető a működési költség. Annak érdekében, hogy a kutakat maximálisan ki lehessen használni, a vásárlók gyakran választanak egy tartalékgenerátort. 40 kwe energiaigény esetén ez két 40 kwe-s generátort jelent. A Freenergy kaszkád rendszerével a felesleg épp oly kevés lehet, mint egy 7 kwe-s generátor esetén, ami jelentős megtakarítást eredményez a töke kiadásban. A vásárlóknak kevesebb, mint 2 év alatt megtérül befektetett tőkéjük.

Napenergia generálás

A fejlett Stirling technológia segítségével képes a napsugarakból energiát generálni.

Trigeneráció

A kombinált hűtő- hő- és erőműveknek(CCHP) nagyobb profitjuk van a hagyományos erőművekhez képest, ahol ezen három energiaforrást elkülönítve állítják elő. Az abszorpció hűtő technológia, melyet kapcsolt hőenergia hajt, ezen kombinált rendszerek hűtésérére szolgál. Ez a fajta technológia kezd nagyon elterjedni a kereskedelemben.

Tengeri energia

Halk üzemeltetésével a Stirling motor tökéletes megoldás hajók energiaellátásához, legyen szó folyamatos, vagy szakaszos üzemeltetésről.

Biomassza hasznosítás

Ígéretesen hangzó helyettesítője a petróleum-alapú üzemanyagoknak, valamint a Stirling motor, révén, hogy szinte bármilyen üzemanyaggal működik, egy környezetbarát megoldást jelenhet.

Hulladékhő

Ezen rendszerek a hulladék során keletkezett hőt nyerik vissza potenciálisan magas energiatartalmú anyagokból (pl. A dízelgenerátorból származó füstgázok, a hűtőtornyokból származó gőz, vagy az ipari folyamatokhoz használt szennyezett víz), hogy a Stirling technológia segítségével áramot generáljanak.

Távenergia

A Stirling technológia révén számos, parti/vízi felhasználási formában érhető el egy folyamatos, meg nem szakított üzemeltetés. Ezek közé tartoznak a távirányítási, adatgyűjtő, kommunikációs rendszerek, a katódos védelem, az akkumulátortöltés, és sok más.

Ha az Ön vállalkozásának nagy mennyiségű meleg víz és elektromos áram előállítására van szüksége, úgy hogy az eddig megszokott gázfogyasztása ne emelkedjen, sőt, hatékonyabban működjön, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot! Munkatársunk minden szükséges információval segíti épületgépészeti fejlesztésével kapcsolatban a döntését, és részletesen ismerteti Önnel a stirling motor és a Freenergy micro CHP rendszer működését.

Vegye fel velünk a kapcsolatot