Hogyan növelhető a kazán hatékonysága nagyüzemi meleg víz felhasználók esetében?

Energetikai berendezések üzemeltetése során készülékcserére, kazánok, épületgépészeti berendezések cseréjére elavulás és energia-megtakarítás miatt is sor kerülhet.

Kézenfekvő a gondolat, hogy keressen valami új, könnyen hozzáférhető és költséghatékony megoldást, ha a meglévő kazán karbantartása egyre többször állítja váratlan kiadások elé, vagy ha hirtelen megnövekedett vállalkozásának a melegvíz-igénye, és ezért bővítésre kényszerül.

A fűtéskorszerűsítésre több alternatíva is rendelkezésre áll

A hagyományos, ma már energiapocsékoló kazánok helyett a megújuló energiaforrások, a szél- és napenergia, a geotermikus energia hasznosítása kézenfekvő gondolat sokak számára.

Ezek a közismert és elterjedt megoldások azonban nem alkalmazhatóak minden esetben. Az épületek tájolása, a rendelkezésre álló terület nagysága, esetleg az adott területen érvényben lévő építésügyi előírások akadályozhatják a megújuló energiák hasznosítását.

Ingyenes energiát feltűnés nélkül is elő tudunk állítani

Egy ipari kazán élettartamának és teljesítményének növelésére tiszta, kényelmes és csendes megoldást kínál a Freenergy stirling motor segítségével a  Freenergy microCHP rendszer.

A Freenergy microrendszert – amely egy több mint 100 éves technológiát forradalmasít – úgy tervezték, hogy mind hő-, mind villamos energiát biztosítson. 

A kogeneráció elvén működő készülékben a világújdonságnak számító, szabadalmaztatott, súrlódásmentes, szabaddugattyús Stirling motor egy adott üzemanyagforrásból állít elő kétfajta energiát: hőt és elektromosságot.

Egy rendkívül hatékony termodinamikai eljárásnak köszönhetően a Stirling motor képes lényegében bármilyen hőforrásból – esetünkben egy gázkazánból – elektromos áramot generálni. A beáramló hő hőmérsékletkülönbséget kreál a motor belsejében, tágulásra ösztönözve a benne lévő héliumot, mely a dugattyú ismétlődő mozgását váltja ki. A motor közvetlenül alakítja át a dugattyú ismétlődő mozgását elektromos árammá a generátor segítségével.

Wellness szállodák, uszodák üzemeltetőinek ez azért is ideális, költségcsökkentő beruházás, mert adott egységnyi meleg víz előállításához jóval kevesebb külső fűtőenergia szükséges, mint egy hagyományos kazán esetében, és emellett az épület külső energiafelhasználása is csökken a saját előállításnak köszönhetően.

Mivel a rendszernek saját vízköre van, ezért egy hőcserélővel és egy inverterrel a kazánhoz könnyedén, azonnal illeszthető, minimális helyigény mellett.