Balaton-parti szálloda

Egy Balaton-parti szálloda keresett meg minket mely 56 szobából, 15 apartmanból és két medencéből áll, azzal a megbízással, hogy a 11.000 liter napi használati melegvíz (HMV) fogyasztásukat szeretnék lefedni napkollektoros rendszerrel. Emellé ha van rá lehetőség napelemes rendszert is szeretnének felrakni. Az épületet körbejártuk, felmértük, átvizsgáltuk a fűtési és HMV rendszerét. Pontos számítások és tervezési munka után egy nagyon előnyös, hamar megtérülő Freenergy Hybrid rendszert ajánlottunk ki nekik, amely az alábbi tételeket tartalmazta:

eset1


Kiinduló adatok:

  • napi HMV fogyasztás 11.000 liter az év 365 napján egyformán
  • évi 770.000 kWh áramfogyasztás
  • évi 142.000 m3 gázfogyasztás

Rendszerleírás:

Az épület adottságaiból kiindulva napkollektoros rendszert az épület olyan pontjára tudtunk volna csak telepíteni, ami borzasztó messze van a csatlakozási ponttól, a kazánháztól, ezért a megtermelt hő egy részét elvesztettük volna a nagy távolság miatti hőveszteségből kifolyólag. Ugyanakkor ez a tetőfelület napelemek telepítésére tökéletes a dőlésszög és tájolás miatt. Ezért beterveztünk egy 42 kWp nagyságú hálózatra visszatápláló napelemes rendszert és emellé egy Freenergy FCHP 7,5 rendszert.

Az FCHP-nak köszönhetően fedezve lett a napi HMV igény és emellett rádolgozik a HMV rendszer melegen tartására és a két melegvizes medence rásegítésére. Ezzel elértük azt, hogy a nagy 660 kW-os kazánoknak fűtési szezonon kívül nem kell bekapcsolniuk. A HMV termelés mellett, az FCHP termel 60.000 kWh áramot éves szinten. Ezt összekapcsolva a 42 kW-os napelemes rendszerrel a hotel több mint 100.000 kWh áramot állít elő saját magának. Ezzel jelentős anyagi megtakarítást ér el.

Megtakarítási adatok éves szinten:

  • Nettó 3.200.000,- Ft villanyszámlát
  • Nettó 1.250.000,- Ft gázszámlát
  • A nagy kazán élettartamát és karbantartási idejét duplájára növelte

Állami támogatás nélküli beruházás esetén a teljes megtérülési idő 7 év, 50%-os támogatási intenzitás mellett ez 3,5 évre redukálódik.